Grandioos openingsconcert van Orgelfestival Limburg

De Orgelkring Franciscus Huis Weert had dit jaar de eer om het openingsconcert van het Orgelfestival Limburg 2024 te mogen openen en deed dit vrijdagavond 7 juni met een spetterende productie. Na een welkom door de voorzitter van de Orgelkring Weert Thijs Hendrix, werd door voorzitter Frans Jespers van de Orgelkoepel Limburg SOL, kort het woord gevoerd. Deze feliciteerde de Orgelkring Weert en sprak lovende woorden uit over de voortrekkersrol die Weert in Limburg vervult op orgelgebied.

De Limburgse deputé en waarnemend gouverneur Léon Faassen verklaarde, na een toespraakje over het Limburgs Cultureel erfgoed, formeel het Orgelfestival Limburg 2024 voor geopend. De Orgelkring Franciscus Huis Weert, die dit jaar haar 10-jarig bestaan viert, had hiervoor een heel bijzonder concert opgetuigd. Enerzijds de unieke combinatie orgel en bandoneon en anderzijds de eigentijdse programmering met prachtige latijn-Amerikaanse melodieën, een combinatie die je normaal niet op een orgel verwacht.

De ruim 190 bezoekers van diverse orgelkringen uit heel Limburg,, samen met het Weerter publiek, waren vrijdagavond getuige van een uniek en spectaculair concert dat onder de titel “Battle of the Organs” werd “uitgevochten” tussen het grote Vermeulen-orgel van het Franciscus Huis Weert en de veel kleinere bandoneon. De organist van de Grote Kerk te Breda, Aart Bergwerff en de Argentijnse bandoneonist Santiago Cimadevilla presenteerden zich als echte meesters op hun instrument en het was voor het publiek een genot om, samen met de sprankelende muziek, de uitvoerenden aan het werk te zien op het grote beeldscherm.

De orgelkring Franciscus Huis Weert kan met dit evenement terugzien op een geslaagd jubileumconcert dat, getuige de vele positieve reacties, voor herhaling vatbaar is.

Dat kan al op korte termijn, want op vrijdagavond 12 juli a.s. bespeelt de Rotterdamse Stadsorganist Geert Bierling  het orgel van het Franciscus Huis met een uitvoering van “De Vier Jaargetijden” van de Italiaanse componist Vivaldi. Het orgelspel wordt ook dan weer ondersteund door beelden van de organist en bijpassende filmtrailers.

Iedereen is van harte welkom, toegang zoals altijd: vrije gave.

Foto: Theo van de Winkel via Weertdegekste.

Meer info over het openingsconcert