Video Orgelkring Franciscus Huis Weert bestaat 10 jaar

De Orgelkring Franciscus Huis Weert bestaat tien jaar. Sinds 2015 organiseerde de kring bijna jaarlijks een of meerdere concerten. Hierbij werden er vaak verrassende muzikale combinaties gemaakt. Zo was het orgel onder andere te horen samen met een blazersensemble, een koperkwintet en cello. Maar ook in samenspel met tango en zelfs breakdance bleek het geen valse combinatie.

(lees verder onder de video)

 

Concertwaardig
De orgelkring ontstond nu zo’n tien jaar geleden nadat de Ospelse ondernemer Thijs Hendrix Het Franciscus Huis had gekocht. Hij benaderde organist Henk Sieben met de vraag wat te doen met het orgel dat zich in het voormalig kerkgebouw bevond. Sieben adviseerde het instrument grondig te laten opknappen. Dat geschiedde.

Sieben: “En toen hebben we besloten, Jos Hendrikx en ik (beide heren waren toen ook al actief in de Orgelkring Nederweert, red.), om een orgelkring op te richten. Dat was in 2014 ..”. Het Franciscus Huis werd logischerwijs het thuishonk van de Weerter orgelkring. “.. De akoestiek is geweldig in dit gebouw. Daarnaast is het orgel echt concertwaardig.”

Verrassende combinaties
Op 14 augustus 2015 vond het eerste orgelconcert plaats. Een vol Franciscus Huis werd getrakteerd op een orgelconcert in combinatie met een koperkwintet. Later wisten diverse organisten het publiek te verrassen met muzikale samenwerkingen met bijvoorbeeld bariton Jiang Shagron, het Weerter Mannenkoor en dansschool Fresh. In september vorig jaar stond het tot nu toe laatste concert, een samenspel tussen organist Aart Bergwerff en cellist Joachim Eijlander, op het programma.

Start orgelfestival
Aanstaande vrijdag, 7 juni, is het in het Franciscus Huis tijd voor de volgende combinatie. Sieben: “Het is een jubileumconcert en tevens de opening van het Orgelfestival Limburg.” Frans Jespers, voorzitter van de Stichting Samenwerkende Orgelvrienden Limburg, die dit festival organiseert, is blij dat de opening dit jaar in Weert plaatsvindt. “Het festival is ons jaarlijkse hoogtepunt. Dit jaar zijn er meer dan zestig concerten en activiteiten in vijf weken tijd.”

Sieben: “Dan gaan we helemaal op de Zuid-Amerikaanse toer met tango-werk. Aart Bergwerff, sinds 2012 organist van de Grote Kerk in Breda, zal samen met de Argentijnse bandoneonist Santiago Cimadevilla het publiek trakteren op een passievol concert. Onder andere ‘Adios Nonino’ komt voorbij. Bergwerff speelde dit in 2002 samen met Carel Kraayenhof tijdens het kerkelijke huwelijk van toenmalig kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta. Maar er is, volgens Sieben, meer aanstaande vrijdag: “Johann Sebastian Bach komt ook voorbijvaren. Maar dat in de luwte, we vinden wel dat die erbij hoort .. Er wordt trouwens zowel solo, als samen gespeeld.”

Voor iedereen toegankelijk
Het concert begint om 20.00 uur. Om het voor iedereen zo toegankelijk mogelijk te houden wordt er geen entreegeld gevraagd. Bezoekers kunnen na afloop wel een vrijwillige bijdrage achterlaten. Met de eventuele opbrengst worden toekomstige orgelconcerten gefinancierd.

Meer over het Orgelfestival Limburg, met onder andere het programmaboek en informatie over het zelf bespelen van een orgel, is te vinden op de website van de Samenwerkende Orgelvrienden Limburg. Jespers: “En we hebben een mooi festivalboek. Dat wordt vrijdag gepresenteerd en dan liggen er grote stapels klaar die meegenomen mogen worden.”

In bovenstaande video vertelt Frans Jespers, voorzitter van de Stichting SOL, hoe bijzonder het orgel in de voormalige Franciscuskerk is. Met Henk Sieben van de orgelkring blikken we kort terug op tien jaar Orgelkring Franciscus Huis Weert.

Bekijk de video: https://youtu.be/N5ZbvMlYnMY