Lezing “Rembrandt en de Franciscanen”

John van Cauteren, conservator gemeentemuseum Weert, geeft op zondag 22 februari 2015 de lezing ‘Rembrandt en de Franciscanen’. De lezing is om 13.30 uur in de zaal van sociëteit Amicitia aan de Markt 9 in Weert. Dit ligt direct naast het gemeentemuseum Jacob van Horne, waar u de expositie Rembrandt in Zwart – Wit nog tot en met zondag 15 maart 2015 kunt zien.

John van Cauteren: “In het werk van Rembrandt zitten veel aanwijzingen, zowel in schilderijen als etsen, dat hij de minderbroeders in Amsterdam heeft gekend. Leden van deze orde leefden in de Jodenbreestraat in Amsterdam en dat is dezelfde straat waar Rembrandt van 1631 tot 1658 woonde en werkte. In de lezing ga ik in op de 17e eeuwse geschiedenis van de minderbroeders in Amsterdam, de woon- en werksituatie van Rembrandt in die tijd en de relatie tussen beide.”

Het gemeentemuseum Jacob van Horne beheert het erfgoed van de Nederlandse minderbroeders Franciscanen in de vaste collectie.

Toegang en entree: De zaal van sociëteit Amicitia gaat open om 13.00 uur en de lezing begint om 13.30 uur.Toegangsprijs voor de lezing is € 5,- per persoon. Een combiticket (lezing en bezoek expositie Rembrandt in Zwart – Wit) kost € 10,- per persoon. De normale entreeprijs voor alleen de expositie is € 7,50. Kaartverkoop gaat uitsluitend via de kassa van het museum.

Bij voldoende plek, is dit op de dag zelf nog mogelijk. Meer informatie over de tentoonstelling ‘Rembrandt in Zwart-Wit’ vindt u op www.wintersweert.nl en www.rembrandtinzwartwit.nl.

John van Cauteren: Drs. John van Cauteren (Heerlen 1957) studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Zijn specialiteit is religieuze kunst. Na zijn studie was hij als vrijwilliger werkzaam voor diverse grote exposities en publiceerde vele artikelen. Voor de redemptoristen, de abdijkerk Thorn en de Franciscanen inventariseerde hij hun kunstbezit. Vanaf 1989 is John van Cauteren werkzaam als conservator gemeentemuseum Weert.