Scholen bedenken creatieve oplossingen in zoektocht naar extra ruimte

Pauzeren in circustent; scholen bedenken creatieve oplossingen in zoektocht naar extra ruimte
De leerlingen verkiezen het zonnetje boven de circustent voor de pauze.Afbeelding: Peter schols

Op zoek naar extra ruimte komen scholen met innovatieve oplossingen. In Weert geven ze les in een oude kerk. Op het Broekhin College in Roermond kiezen ze voor ‘pauzeren in een heuse circustent’.

Met een bevreemdende blik kijken de langslopende leerlingen naar de grote circustent die aan de achterkant van het Broekhin College in Roermond is neergezet. Binnen staan een paar gymbankjes en aan de zijkant en is een stapel stoelen neergezet. Twee branieschoppers flitsen er op een scooter doorheen op weg naar de uitgang van de fietsenstalling. Een waaghals is in de paal geklommen.

Het is een ‘alternatieve aula’ voor de 650 leerlingen die sinds deze week elke dag naar school komen. ‘Pauzeren in een heuse circustent’, kondigde de school aan. Een extra ruimte, zodat de kinderen afstand kunnen houden. Innovatieve oplossing zijn nu eenmaal gevraagd in coronatijd. Zo geven ze op het Philips van Horne in Weert les in het Franciscus Huis, een oude kerk.

Perfect day
Heidi Reer, officemanager van Broekhin: „Het is een beetje zoeken. In de lerarenkamer – normaal gesproken verboden terrein voor leerlingen – wordt bijvoorbeeld lesgegeven nu. En ze kunnen ook niet allemaal binnen pauze houden. Met zo’n tent creëer je toch een plek voor in de pauzes.”

Met name voor als het slecht weer is, voegt ze er vlug aan toe. Nee, veelgebruikt is de tent nog allerminst. De verklaring draagt Reer op haar shirt: ‘Today is a perfect day’, is te lezen. Het is heerlijk lenteweer. De leerlingen eten een boterham op een bankje in de zon of trappen een balletje op het sportveld.

Dromen
Ook Ivo, Lars en Jelle, derdeklassers van het vwo, genieten van de pauze voorafgaand aan hun laatste lesuur. „Het is leuk om weer op school te zijn. Om elkaar te zien en de lessen normaal te kunnen volgen”, zegt Ivo. En dat de school heeft nagedacht over een oplossing als een tent, is fijn, maar om daar nu in te gaan pauzeren? Lars: „Nee, met dit weer zitten we toch liever buiten.”

Zo is de kreet ‘Yes! Wij durven weer te dromen van leven in onze school!’, waarmee Broekhin vorige week de eerste ‘normale lesweek’ aankondigde, nog niet van toepassing op de tent. Reer: „Maar de weervoorspellingen geven aan dat het alweer minder gaat worden. Ik denk dat de leerlingen blij zijn als ze dan droog kunnen zitten.”