Weert Slagwerkhart Limburg

Bron: Dagblad de Limburger

Weert is een aantal topmusici rijker. Slagwerkers Vincent Houdijk en Ramon Lormans, begeleiden sinds kort als Percussion Friends jong talent samen met muziekschool RICK Weert. Vrijdag 14 augustus geven de heren, aangevuld met onder anderen Dominique Vleeshouwers, zelf een concert in het Franciscushuis.

Na acht jaar in Amsterdam te hebben gewerkt, is Percussion Friends van oprichters en slagwerkers Vincent Houdijk, opgegroeid in Den Bosch, en Ramon Lormans, uit Weert, vanaf juli weer terug op de plek waar het in 2005 allemaal begon: Weert.

Percussion Friends bestaat sinds 2005 en heeft ruim vijfhonderd slagwerkers uit meer dan 25 landen opgeleid en begeleid op melodische slagwerkinstrumenten zoals marimba’s en vibrafoons. Een van hen is Weertenaar Dominique Vleeshouwers die afgelopen januari de Nederlandse Muziekprijs uit handen van cultuurminister Van Engelshoven kreeg. De hoogste onderscheiding voor klassieke muziek en Vleeshouwers mocht als eerste slagwerker de prijs op zijn naam schrijven.

Passie

Vanuit zijn Rotterdamse woning annex muziekstudio legt slagwerker en vibrafoondocent Vincent Houdijk (39) de laatste hand aan de voorbereidingen van de negendaagse Online Academy die dit jaar de eerder geplande zomeractiviteit vervangt. Het zijn lange dagen, klinkt het vrolijk door de telefoon. „Van acht uur ’s ochtends tot uhm, elf uur ’s avonds ben ik wel bezig om alles op tijd online te krijgen. We hebben vrij laat onze planning omgegooid, waardoor we werk van drie maanden nu in drie weken moeten proppen. Het is even doorbijten, maar dat is niet erg, want dit is ook mijn passie.”

Vanwege de pandemie kan hun Percussion Friends Chamber Music Academy deze zomer niet doorgaan en is het evenement verplaatst naar 2021. Het alternatief is nu de Online Academy van 10 tot en met 18 augustus waar slagwerkers van alle niveaus aan mee kunnen doen. Het is een programma met een mix van privélessen en groepssessies en masterclasses van internationaal gerenommeerde slagwerkers (alle sessies via Zoom). Houdijk: „Daarnaast kan iedereen thuis individueel aan de slag met opdrachten. Wij hebben alle partijen van alle stukken afzonderlijk opgenomen, waardoor studenten hun eigen partij instuderen, terwijl ze opnames van topslagwerkers horen.”

Visitekaartje

Maar wat was de reden voor de verhuizing van Percussion Friends van Amsterdam naar Weert? Houdijk: „We hebben mooie jaren in het conservatorium van Amsterdam gehad. Een fantastische stad met een enorm (cultureel) aanbod. Maar de stad kan – vanwege dat aanbod – ook een afleiding zijn. En bovendien is Amsterdam peperduur, je betaalt je al blauw aan parkeerkosten.”

Vanuit RICK Weert hopen de heren een nieuwe slagwerkbasis op te bouwen. Hun visitekaartje geven ze onder meer af met hun aanstaande concert op vrijdag 14 augustus in het Franciscushuis Weert. Niet onder de naam Percussion Friends, maar onder hun artiestennaam Mallet Collective. Een collectief van slagwerkers die allemaal (inter)nationale cv’s opgebouwd hebben. Houdijk en Lormans horen daarbij, maar ook Vleeshouwers en Maikel Claessens. Dit viertal is de harde kern van Mallet Collective. Zij staan komende vrijdag ook op het podium, aangevuld met percussionist Arjan Jongsma.

In het Franciscushuis klinkt dan het beroemde minimalistische muziekstuk Canto Ostinato van de Nederlandse componist Simeon ten Holt. De Mallet Collective speelde dit stuk al eens eerder, in 2016, voor een uitverkocht Concertgebouw samen met pianist Ivo Janssen. Houdijk: „Het stuk zit inmiddels in ons DNA, we kunnen hem als het ware zo spelen, zonder al te veel repetitie. De Canto geeft een mooi beeld van wat je met melodische slagwerkinstrumenten kunt doen, je kunt alle verschillende klankkleuren laten horen. Het publiek is vaak verrast over de diversiteit van onze uitvoering.”

Mallet Collective speelt op 14 augustus Canto Ostinato om 20.30 uur in het Franciscushuis Weert.

www.percussionfriends.com/events

Op 20 september geeft Percussion Friends een showcase tijdens Cultureel Lint in Weert.

www.cultureellint.nl